Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe (po 40g)
- 2 opakowania herbatników zwykłych ("Petitki")
- 2 opakowania herbatników czekoladowych ("Petitki")
- 4 opakowania Śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanki kremówki 30% do deserów
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudziæ, nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (sok z mandarynek i 1 1/2 szkl. soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szkl. soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszając.) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyñ. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Uwagi:
Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy herbatniki nasiąkną kremem, wówczas dobrze się kroi. Życzymy smacznego.
M. Sz.
Comments powered by CComment