Składniki TARTY SZPINAKOWEJ
Ciasto
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 125 g masła
- 1 zółtko ? białko zostawić na później
- 0,5 szklanki wody
Połączyć składniki, wyrobić ciasto na gładką masę, wodę dodawać powoli żeby ciasto nie było zbyt miękkie. robić z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło, włożyć do lodówki na pół godziny ? podobno im dłużej tym lepiej, ja trzymałam 1 godzinê i było ok.
Farsz
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (koniecznie!!!), może być starta papryka
- czosnek
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni
dodać szpinak, smażyć aż odparuje
doprawić
na koniec wycisnąć czosnek
ostudzić
wyłożyć ciasto na formę, nakłuć widelcem
pozostałe z produkcji ciasta białko ubić i zmieszać łyżką ze szpinakiem
wyłożyć szpinakową masę na ciasto
Całość polać:
ubić pianę z dwóch białek, następnie dodać dwa żółtka i dalej ubijać
do piany dodaæ żółty ser cienko starty, wymieszać łychą
wyłożyć wszystko na szpinak
posypać żółtym serem
piec 20-30 minut w 200 stopniach.
Zrobiłam tą tartę, ale zrobił mi się za wilgotny spód i nie chciał się upiec. Myślę, że lepiej będzie najpierw podpiec
samo ciasto, potem wyłożyć farsz i piec dalej.
Smacznego
M. J.
Comments powered by CComment