Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1,5 łyżki maki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy 4 białka na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu ubijamy 4 żółtka z 4 łyżkami cukru dodajemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie łyżką dodajemy ubite białka do masy z żółtkami i mąką i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 oC przez 15-20 min.
Kokosanka:
- 20 dkg wiórek kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy na małych obrotach dodając kolejno wiórki kokosowe.
Na blachę wykładamy papier, smarujemy tłuszczem i pieczemy. Po upieczeniu ściągnąć papier.
Masa budyniowa:
- 5 żółtek
- 15 dkg cukru
- 0,5 l mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 kostki margaryny
Żółtka ubić z cukrem, dodać 1 szklankę mleka rozmieszanego z mąką ziemniaczaną oraz 1 szklankę mleka ciepłego i wszystko wymieszać.
Powstałą masę przelać do garnka i zagotować na bardzo małym ogniu mieszając aż do zgęstnienia. Następnie wystudzić.
Margarynę utrzeć dodając stopniowo wystudzoną masę budyniową
Masę wyłożyć na biszkopt, położyć placek kokosowy i polać polewą czekoladową.
Smacznego.
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1,5 łyżki maki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy 4 białka na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu ubijamy 4 żółtka z 4 łyżkami cukru dodajemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie łyżką dodajemy ubite białka do masy z żółtkami i mąką i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 oC przez 15-20 min.
Kokosanka:
- 20 dkg wiórek kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy na małych obrotach dodając kolejno wiórki kokosowe.
Na blachę wykładamy papier, smarujemy tłuszczem i pieczemy. Po upieczeniu ściągnąć papier.
Masa budyniowa:
- 5 żółtek
- 15 dkg cukru
- 0,5 l mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 kostki margaryny
Żółtka ubić z cukrem, dodać 1 szklankę mleka rozmieszanego z mąką ziemniaczaną oraz 1 szklankę mleka ciepłego i wszystko wymieszać.
Powstałą masę przelać do garnka i zagotować na bardzo małym ogniu mieszając aż do zgęstnienia. Następnie wystudzić.
Margarynę utrzeć dodając stopniowo wystudzoną masę budyniową
Masę wyłożyć na biszkopt, położyć placek kokosowy i polać polewą czekoladową.
R. G.
Komentarze