- 2 jajka
- 0,5 kg m±ki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany
- 20 dkg margaryny
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz margarynę wyrobić na ciasto, następnie dodać jajka, miód oraz śmietanę.
Podzielić ciasto na 2 części i piec 2 placki przez 15 minut w temperaturze 175 oC.
Na drugi placek przed włożeniem do piekarnika wylać orzechy uprzednio przygotowane w następujący sposób:
- 20 dkg orzechów
- 1/4 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki podsmażamy i lekko studzimy (nie może być zimne, bo zrobi się lepkie i nie będzie można rozsmarować)
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek cukru
- 1/2 litra mleka
Wymienione składniki ugotować na 0,5 l mleka. Do gorącego budyniu dodać 1 kostkę margaryny i rozetrzeć.
Masę budyniową przekładamy 2 placki i gotowe. Część z orzechami powinna być na górze.
Smacznego
R. G.
Comments powered by CComment