Składniki ciasta:
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jaja
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- orzechy włoskie
- rodzynki
Polewa:
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki zimnej wody
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew oraz proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy, rodzynki. Piec w temp. 180 st. C, ok. 40 minut.
Polewę robimy mieszając wszystkie składniki i gotując na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.
Ciasto marchewkowe jest jeszcze lepsze jest z serkiem waniliowym.
RH
Comments powered by CComment