Składniki:
- 4 szklanki mąki
- margaryny
- 8 łyżek cukru
- 5 dkg drożdży
- 4 jajka (same żółtka), białka odłożyć do smarowania rogalików przed pieczeniem
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- marmolada twarda np. wieloowocowa
Wykonanie:
Rozczyn: łyżeczka cukru + łyżka mąki + drożdże + ? szklanki ciepłego mleka. Odłożyć do wyrośnięcia.
4 żółtka utrzeć z 8 łyżkami cukru ? może być mikserem, nie musi być bardzo puszyste
? margaryny roztopić z ? szkl. mleka
Rozczyn + utarte żółtka + mleko z margaryn± ? wyrobić ciasto i zostawić, by wyrosło.
Z kuleczek rozwałkować ciasto i pociąć na trójkąty. Trójkąty smarowaæ marmoladą i zwijać bokiem w kierunku wierzchołka.
Piec 160 stopni C, termoobieg używać na 2 blachy. Piec krótko ok. 15 minut.
M. Sz.
smacznego
Comments powered by CComment