- podłużne biszkopty (ja kupuję w Biedronce dużą paczkę, ale na moją blachę i tak zawsze kilka zabraknie, więc kupuje już dwie)
- 2 opakowania serka mascarpone (250 g) - też w Biedronce - Piątnica
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 0,5 szklanki likieru Amaretto
- czekolada w proszku lub kakao
Wykonanie:
Z 2 łyżek kawy zrobić 1,5 szklanki kawy. Ostudzoną kawę wymieszać z amaretto.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać serki, a na końcu bitą pianę z białek.
Biszkopty zamoczyć na 1 sekundę w kawie z likierem, a następnie ułożyć na dnie blachy.
Połowę masy wyłożyć na biszkopty. Posypać czekoladą lub kakao (ja tu sypię słodkie kakao dla dzieci). Na to wszystko znowu biszkopty moczone w kawie, masa i kakao (tu daję zwykłe, gorzkie).
Gotowe ciasto wstawiæ do lodówki.
Smacznego
M. Sz.
Comments powered by CComment