- 50 dkg mąki
- szklanki cukru pudru
- 15 dkg miodu
- kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Piec każdą cześć po 15 minut w temp. 200 stopni C.
Polewa:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego - gotować 3 godziny puszkę w garnku z wodą (trzeba dolewać co jakiś czas wodę, aby zachować odpowiedni jej poziom w garnku). Otwierać i nakładać na gorąco.
- Przygotować ok. 10 dkg posiekanych orzechów.
Krem Śmietanowy:
- 1 litr śmietany 36% lub 30% - ubić z 2 torebkami śmietan Fix-u
Ostudzone placki przełożyć kremem, na wierzchu posmarować ugotowanym mlekiem skondensowanym i posypać orzechami.
Smacznego!
Comments powered by CComment