Składniki
- 3 małe bakłażany
- 4 małe pomidory
- Oliwa
- 2 ząbki czosnku
- Świeża bazylia
- Kostka bulionu drobiowego
Wykonanie:
- Bakłażan obrać, oczyścić z pestek i pokrojony w centymetrowe paski lekko podsmażyć na oliwie
- Dodać pokrojone pomidory, czosnek i bazylić
- Po 10 minutach całość przełożyć do garnka
- Kostkę bulionu rozpuścić w ok. 1,5l wody, wlać do warzyw i gotować ok. 15 minut
- Podawać z grzankami z pieczywa
Bakłażan, gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste i bakman to psianka podłużna (Solanum melongena) z gatunku roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych.
Obraz pochodzi z wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Baklazan001xx_s.jpg
Comments powered by CComment